11 recruitment

6 redenen om vandaag nog een referral programma op te zetten

In een krappe arbeidsmarkt waarin we nu opereren, is het voor veel bedrijven moeilijk om talent aan te trekken en te behouden. Traditionele wervingsmethoden zoals vacaturesites leveren niet altijd de gewenste resultaten op, waardoor bedrijven genoodzaakt zijn om andere manieren te bedenken. Een oplossing die steeds meer bedrijven omarmen, is de inzet van een referral programma. Een referral programma is een krachtige tool om talent aan te trekken en te behouden. In dit blog lees je zes redenen waarom je het beste vandaag nog een referral programma opzet.

Wat is een referral programma?

Een referral programma is een bonusregeling waarbij een bedrijf zijn medewerkers beloont voor het aanbrengen van potentiële nieuwe collega’s. De beloning varieert van een geldbedrag tot cadeaubonnen of extra vrije dagen. Het doel van een referral programma is om medewerkers aan te moedigen om geschikte mensen in hun eigen netwerk te benaderen voor openstaande functies in hun organisatie.

1. Kwalitatieve kandidaten
Een van de grootste voordelen van een referral programma is dat je toegang krijgt tot kwalitatieve kandidaten. Jouw medewerkers kennen je bedrijfscultuur, -waarden en -behoeften beter dan wie dan ook. Zij zullen daarom kandidaten aanbevelen die passen bij de cultuur en doelstellingen van het bedrijf.

2. Snellere werving
Een referral programma kan de wervingstijd aanzienlijk verkorten. Medewerkers die kandidaten aandragen, hebben vaak al een goed idee van de vaardigheden die nodig zijn voor de openstaande functie. Een goede match is hierdoor sneller gemaakt.

3. Verhoogde betrokkenheid
Medewerkers die actief deelnemen aan het referral programma voelen zich betrokken bij het bedrijf. Met een referral programma laat je zien dat je vertrouwen hebt in je medewerkers en hun vermogen om geschikte kandidaten aan te dragen. Dit kan bijdragen aan meer betrokkenheid én een hogere medewerkerstevredenheid.

4. Versterking van het employer brand
Medewerkers zullen alleen een vacature in hun netwerk aanraden wanneer ze in het bedrijf geloven en achter de missie staan. Ze zijn ambassadeurs van het bedrijf. Op een natuurlijke manier versterkt dit jouw employer brand.

5. Kostenbesparing
Een referral programma is een kosteneffectieve manier om nieuw talent aan te trekken. Je hoeft geen extra kanalen in te zetten, zoals job advertising, campagnes of een extern bureau. In plaats daarvan bied je medewerkers een beloning wanneer zij een kandidaat aanbrengen die wordt aangenomen. Dit zorgt voor een aanzienlijke kostenbesparing. Een interessant gegeven is te lezen op de website van Werf&: “volgens onderzoek blijkt het effectiever om meer kleinere, lagere beloningen te geven, dan een grote bonus in één keer. Je creëert bijvoorbeeld veel betrokkenheid als je vouchers van webwinkels verdeelt in de verschillende stadia van de candidate journey. Dat terwijl een bonus van pakweg 3.000 euro aan het einde van het proces minder betrokkenheid oplevert.”

6. Betere retentie
Werknemers die via een referral programma worden aangenomen, hebben vaak al een connectie met het bedrijf en zijn daarom meer geneigd om langer in dienst te blijven. Ze zijn namelijk al bekend met de cultuur, de waarden en het team, wat het gemakkelijker maakt om te integreren. Verschillende onderzoeken tonen een positief effect van referral programma’s op retentie. Onderzoek van Glassdoor uit 2018 toonde aan dat werknemers die via een referral programma werden aangenomen, na twee jaar nog steeds in dienst waren bij 45% van de werkgevers, vergeleken met 35% van de werknemers die via andere wervingsmethoden werden aangenomen.

Interesse om met een referral programma aan de slag te gaan?
Neem contact met mij op of bel 06-39204496, dan ga ik graag met je in gesprek!

Gerelateerde blogberichten

Wat kost een nieuwe medewerker?

Wat kost een nieuwe medewerker?

Google deze vraag en je ziet meerdere malen het bedrag € 4494 verschijnen dat Intelligence Group in 2019 heeft benoemd op basis van onderzoek. Dit is het gemiddelde...

Lees meer
9 tips voor succesvolle onboarding

9 tips voor succesvolle onboarding

Onboarding betekent letterlijk aan boord gaan. Voor sommige woorden gebruiken we alleen de Engelse term en geen Nederlandse vertaling. Misschien omdat het beter klinkt of...

Lees meer