11 stappen van het recruitmentproces
In de verbetering van het recruitmentproces volgen we 11 stappen, waarbij we continu in kaart brengen, verbeteren en implementeren. Klik op de stappen voor toelichting.
1. Recruitmentproces in kaart
Aan de hand van gesprekken met de recruiters van de organisatie en hr brengen we het huidige recruitmentproces in kaart en bespreken we ook knelpunten in het proces. Waar loopt de recruiter zelf tegenaan en welke verbeterpunten komen voort uit de analyse van het proces? Dat vormt het uitgangspunt voor de verbetering van het recruitmentproces. Hoeveel winst levert het jouw bedrijf op wanneer je selectieproces wordt ingekort? Wanneer het aantal sollicitanten toeneemt? Wanneer je recruiter zich alleen nog maar hoeft te richten op het vinden van de juiste kandidaat?
2. Intakegesprek
Het intakegesprek van de recruiter met de hiring manager is een belangrijk onderdeel van het recruitmentproces. Hoe zorgt de recruiter ervoor dat hij of zij binnen de korte tijd die er vaak is, alles te weten komt over de vacature én de afdeling waar de toekomstige medewerker terechtkomt? Samen met de recruiter zorgen we voor de basis voor jouw organisatie.
3. Vacaturetekst
Met een effectief intakegesprek is het schrijven van de vacaturetekst geen rocket science. Zorg dat tekst en beeld aansprekend zijn voor de doelgroep, gebruik eventueel Chat GTP voor nieuwe profielen én laat de tekst altijd checken door een collega van de betreffende afdeling. 11 zorgt voor een basis format én traint de recruiter in een handige aanpak.
4. Wervingsplan format
Het invullen van een vacature is een gezamenlijke effort van hr, hiring manager en recruitment. Een wervingsplan kan helpen om dit ook concreet te maken. De recruiter stemt met de hiring manager acties af die ze gezamenlijk inzetten om de vacature onder de aandacht te brengen.
5. Inzet van collega’s
Hoe zet je collega’s in om je vacature te promoten? Bestaat er een referral programma waarmee je een bonus kunt verdienen wanneer iemand een nieuwe collega aandraagt? Door je medewerkers in te zetten als ambassadeurs en ze te belonen voor het aanbrengen van een nieuwe medewerker haal je sneller en goedkoper de juiste mensen binnen. We optimaliseren bestaande programma’s of zetten een referral programma op.
Meer weten over de inzet van een referral programma? Lees dit blog
6. Inzet van externe kanalen
Welke doelgroepen wil je bereiken voor jouw vacatures? Dat antwoord is de basis om te kunnen bepalen welke middelen je inzet om je doelgroepen te bereiken. Denk aan algemene vacaturesites als LinkedIn en Indeed, social media kanalen als Instagram en TikTok of online campagnes. Maar ook events die je bezoekt, open dagen die je zelf organiseert of alumni groepen die je opzet. 11 analyseert de doelgroepen, kijkt of de ingezette kanalen hierop aansluiten en of er nieuwe mogelijkheden liggen om op efficiënte wijze kandidaten in jouw doelgroepen te bereiken.
7. Candidate journey in kaart brengen
Welke contactmomenten heb je met de sollicitant en hoe kun je zorgen voor een positieve ervaring voor de sollicitant? Dat start bij waarmaken wat je belooft en eindigt bij een ervaring boven verwachting. Samen brengen we de contactmomenten in kaart en werken we aan een positieve beleving voor de sollicitant.
8. Voorselectie en interview optimaliseren
Welke vragen stel je tijdens een voorselectie aan de sollicitant om binnen 15 min een goed beeld te krijgen van een sollicitant? Deze input gebruik je om de kandidaat te introduceren bij de hiring manager. Nodig je direct de kandidaat uit voor een eerste gesprek? Dan kan later alsnog blijken dat bijvoorbeeld het salaris niet matcht of blijkt de sollicitant 3 dagen thuis te willen werken, wat in de betreffende rol niet mogelijk is. Zonde van de kostbare tijd. Hetzelfde geldt voor het interview. Ga goed voorbereid het interview in en stem met elkaar af wat je wilt weten van de kandidaat. Binnen een uur moet je voor jezelf kunnen beslissen of je de kandidaat wilt aannemen of niet.
9. Aanbod en contract bijzonder maken
Zoals eerder genoemd start alles met het waarmaken van je belofte. Hoe mooi als je dan ook nog een verwachting kunt overtreffen? Door een proces uit te werken en implementeren voor elke nieuwe medewerker, wordt het de standaard om jouw nieuwe medewerker te verrassen.
10. Onboarding
Je krijgt maar één kans voor een eerste indruk. Een eerste dag waar je met open armen wordt ontvangen, je laptop klaarstaat, een collega is vrijgemaakt om je de eerste dag rond te leiden, te introduceren en je bekend te maken met het bedrijf én een bloemetje dat speciaal voor jou wordt gebracht. Vervolgens ligt er een schema voor je klaar voor de eerste 30 dagen waarin kennismakingsgesprekken met collega’s zijn gepland, introductietrainingen die je zelf online kunt doen en een live training. Klinkt als een fijne start toch? Helaas is het in weinig bedrijven zo goed geregeld en wordt de nieuwe medewerker meestal op dag 1 een paar uur begeleid en moet hij of zij het daarna zelf uitzoeken. Zonde. Goede begeleiding vanaf de start kan zoveel verschil maken. Het gevoel is meteen goed en zal lang blijven hangen. Bovendien heeft het enorme impact op de performance en productiviteit van de medewerker. Het is een kwestie van een goed proces neerzetten, implementeren en uitvoeren.
Meer weten over onboarding? Lees dit blog >>
11. Documenten versimpelen
Intussen hebben we het hele recruitmentproces doorlopen. Grote kans dat we verschillende documenten zijn tegengekomen. Sommige documenten die zeer nuttig zijn, andere die je alleen invult omdat het ‘moet’. Tijdens het gehele proces analyseren we ook het nut van de documenten die we onderweg tegenkomen. Wat is een must, wat kan simpeler en wat kunnen we schrappen?
En last but not least: hoe digitaler, hoe beter. Veel processen kunnen geautomatiseerd worden, wat veel tijd kan besparen. Ook dit nemen we uiteraard mee in de analyse en uitvoering.
Hoe werkt 11?
We geloven in lange termijn verbetering, dus dat betekent dat je tijd nodig hebt om verandering teweeg te brengen. Aan de hand van een intakegesprek stemmen we af hoeveel tijd de opdracht ongeveer gaat duren. Denk aan 1-2 dagen per week gedurende 3 maanden.
Interesse om jouw recruitmentproces een boost te geven?
Neem contact op, dan ga ik graag met je in gesprek!
Contactformulier
Contact
11 Recruitment Projecten
5673 KB Nuenen